Iets wat veel gasten niet weten is dat ons pand best wel wat historische waarde heeft. Het heeft zelfs een naam, De Brabantse Huyck.
Een beetje geschiedenis
Er is niet zo heel veel bekend over De Brabantse Huyck maar wat we wel weten is dat het pand werd gebouwd in 1652 en toen diende als hospitaal voor ongeneeslijk zieke vrouwen. De naam 'De Brabantse Huyck' zou verwijzen naar de kapjes van de zusters die hier werkten. Er werd ook gezegd dat alleenstaande zwangere vrouwen er in het geniep kwamen bevallen. Of dit echt waar is zal voor altijd een mysterie blijven.
In 1886 bouwt de familie Govaerts-Leemans twee woonhuizen in de vroegere tuin van het pand (nu zuivelmarkt 2 en 4).
In 1920 werd het pand verdeeld in twee kleinere huisjes. Aan de ene kant woonde er een mandenmaker, Luc Pels en aan de andere kant de aardappelkoopman Gustaaf Martens.
't Kleine Genoegen
Het gebouw werd in 1980 geklasseerd als monument. Vier jaar later kochten Johan en Nicole Koeken het pand en startte er ’t Kleine Genoegen. In 1987 pas werd er een volledige renovatie gedaan naar ontwerp van architect Herman Van Meer uit Hasselt.
Buiten, hoog in de gevel tussen twee leeuwenkoppen zie je nog steeds het jaartal 1652. De oorspronkelijke vensters zijn ook nog zichtbaar in onze gevel. Binnen zie je de mooie kenmerken van vroeger zoals de oude gewelven in het houten plafond en de grote statische open haard die nog steeds brand op koude winteravonden. In onze kelder zie je ook nog restanten van de ondergrondse gangen die vroeger onder Hasselt door liepen.
Kijk dus volgende keer als je nog eens door de Raamstraat wandelt naar ons mooie pand waar we zo fier op zijn en euhm, kom dan ook ineens binnen om iets lekker te eten hé!
Comments