top of page
Food-Background.png
Zoeken

Kreeft: Kiezen, kraken en eten

Stel je voor: je zit aan tafel met een grote, heerlijke kreeft voor je neus. Maar hoe ga je te werk? Wat zijn alle delen die je op je bord kunt verwachten? Neem even de tijd, want hier is de ultieme gids voor het kraken van kreeft!


Kiezen 

Alles begint bij het kiezen van de juiste kreeft. Als je de kans krijgt om zelf je kreeft te kiezen ga dan altijd voor de meest levendige met heldere ogen. Zie je een kreeft met een langere staart? Dat is waarschijnlijk een vrouwtje, dat betekent meer staartvlees. 

Een jonge kreeft is zacht en makkelijker om te kraken, een volgroeide kreeft heeft meer vlees en meer smaak. Aan jou de keuze! 


Hulpmiddelen

Bind eerst een kreeftenservet voor, de kans is zeer groot dat er een stukje kreeft op je witte blouse beland. De kreeftentang gebruik je voor het kraken van de scharen en de kreeftentang om kreeftenvlees uit de poten te schrapen. Vaak krijg je ook een bakje lauw water met citroen voor frisse handen na het kreeftenkraken. 


Eten 


Je begint bij de dunne poten, die draai je heel gemakkelijk van het lijfje. Niet echt volgens de etiquette maar het is heerlijk om het vlees uit de pootjes te zuigen. De scharen draai je van het lijf, de kleine schaar breek je van de grote af. Kraak met je kreeftentang de scharen. Duw en schraap het vlees er met de vork uit. Pak de kreeft met één hand beet en draai de achterkant er met je andere hand af. Snijd de bovenkant over de lengte open en smul van het staartvlees. 


Achter de kop zit soms nog wat vlees. Hier zit ook de kreeftenlever, die ziet eruit als een zwarte pasta en wordt vaak geserveerd als verfijnde delicatesse. Mogelijk kom je ook rood kreeftenkaviaar tegen, of je dit allemaal even lekker vindt moet je zelf ontdekken.  


TIP: Heeft het vlees een gelige kleur? Vermijd dit! Het vlees van een kreeft blijft niet lang vers en krijgt een gelige kleur als het bederft. Hoe roder de kreeft, hoe verser en smaakvoller het vlees zal zijn.


Einde


Na het genieten van dit culinaire avontuur, is het tijd om na te denken over het einde van de maaltijd en hoe je je handen weer fris kunt krijgen. Gebruik het bakje lauw water met citroen om je handen te spoelen en zo de heerlijke aroma's van de kreeft te verwijderen. 


Een laatste tip: vergeet niet te genieten van de sociale ervaring van het eten van kreeft. Het kraken en smullen van deze delicatesse kan een gezellige en vermakelijke activiteit zijn. Deel de ervaring met vrienden of familie en maak van het eten van kreeft een onvergetelijke gebeurtenis.


Heb je zin gekregen in een heerlijke kreeft? Kom dan zeker Kreeft het genoegen proeven bij ons. Tot snel!

bottom of page